• What's Cooking

What’s cooking

Jeg elsker at lave mad. Jeg elsker at folk kan lide min mad.

I midten af 90'erne boede Mette og jeg en periode i New Orleans
Ud over at spille musik, lærte jeg at lave Gumbo og Jambalaya

What's cooking er et koncept, hvor jeg tilbyder at lave mad til arrangementer, hvor jeg selv spiller - med band eller mindre konstellationer.

Jeg tilbyder at lave Gumbo eller jambalaya - og nogle gange i jagtsæsonen også vildtgryde.

Jeg har ikke egentligt noget loft over antallet af spisende deltagere... jeg har store gryder

Gumbo

Gumbo er en tyk velsmagende suppe fra Louisiana.
Faste bestanddele er først og fremmest en god fond - typisk lavet på kyllinger.
Suppen tyknes med en roux, som er en mel- og olie blanding, der forsigtigt varmes på en pande i en til to timer. Roux'en er også en kraftig smagsgiver.
Okra, som på afrikansk hedder N'gumbo har givet navn til retten. Okraen smager ikke af meget, men er en god proteinkilde og den tykner også suppen.
Den hellige treenighed kalder cajun folket blandingen af løg, bladselleri og grøn peber, som også er en fast bestanddel i gumboen.
Suppen krydres med min cajun krydderiblanding Magic Gumbo Powder. En god letrøget pølse skal der også i - samt kyllingekødet fra fondkogning.
Derefter kan man putte kød eller skaldyr i, stort set som man vil.
Som de siger dernede: Alt hvad der kan fanges, skydes eller fiskes ryger i gryden. Suppen serveres typisk med lidt ris.

 

Gumbo

Jambalaya

Den klassiske Louisiana ret Jambalaya kan laves på mange måder og bestå af forskellige ingredienser.
Ligesom med gumboen laves en god fond på kyllinger. Man gemmer fond og kyllingekød.
Grøntsagerne - den hellige treenighed - steges af sammen med pølser og krydderiblanding, som jeg laver selv. Tomat tilsættes. Det gør risene også, samt fond.
Det hele simrer sammen, og bliver til en herlig krydret paella-agtig ret.
Der kan også tilsættes rejer eller andet skaldyr efter ønske.
Serveres med pyntegrønt fx purløg og persille

 

Jambalaya

Chicken & Sausage Gumbo 10 personer

Du skal bruge:

Magic Gumbo Powder (Oreogano, timian,chilie, paprika, hvidløgspulver sort peber, salt)
ca 50 g til retten i alt
2 kyllinger
1 kg kålpølser (Fx fra Chr. Vollstedt)
Bladselleri 350 g
Grøn peber 350 g
Løg 350 g
Okra 250 g (Kan godt være frost)
Pyntegrønt - persille/purløg
Roux;
¼ l madolie
250 g hvedemel

600 g ris

Evt.
Fond hjælp
Lille dåse tomatkoncentrat til fylde i smag

Fremgangsmåde:

Roux: Varm olie og mel under omrøring og konstant opsyn til roux er mørk med en nøddeagtig duft. Du bestemmer selv, hvor mørk. Stil roux til side.
Kog kyllinger med salt og peber, så fond bliver god og smagfuld
Gem fond - tag kødet fra kyllingeskrog. Gem kødet - drysset med Magic Gumbo Powder.
Skær bladselleri, peber, løg og okra i små bidder

Skær pølser i mundrette bidder
Sauter pølser i gryden 5 min med Magic Gumbo Powder.
Tilsæt halvdelen af gøntsager og sauter i 5 min med mere Magic Gumbo Powder.
Tilsæt fond - ca 5 liter - hvis den ikke er kraftig nok, så tilsæt lidt boullionterning
Simrer i 20 min
Tilsæt roux og varm igennem - tilsæt evt lidt tomatkoncentrat
Tilsæt kylling og resten af grøntsagerne - kog op og lad det simre 10 min
Smag til med Magic Gumbo Powder og salt


Bon appetit!